Volkskrant: satellietkantoren en gespreide werktijden om OV coronaproof te houden

on 5 juni 2020
Volkskrant: satellietkantoren en gespreide werktijden om OV coronaproof te houden

Volkskrant: satellietkantoren en gespreide werktijden om OV coronaproof te houden

“Aan het mondkapje in het openbaar vervoer is sinds deze week niet meer te ontsnappen, maar in het hier en daar verfoeide ‘nieuwe normaal’ volstaat het niet. Alleen door thuis te werken, werktijden over de dag uit te smeren en (deels) op afstand les te geven, kan worden voorkomen dat het coronavirus zich als een olievlek verspreidt onder reizigers.”

Volkskrant laat Mariëtte Hamer aan het woord, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en initiatiefnemer van Denktank Coronacrisis.

Werken op de thuislocatie en op satellietkantoren neemt een bijzondere plaats in in het adviesrapport van de SER-commissie: “Uit onderzoek van de betrokken planbureaus blijkt dat de grootste winst is te boeken in het blijvend thuiswerken door mensen in niet-cruciale beroepen. Als zij niet vaker dan één dag per week op de werkvloer verschijnen, wordt de avondspits minstens 15 procent rustiger, en de ochtendspits zelfs 25 procent. Om tegemoet te komen aan de menselijke behoefte aan sociaal contact, suggereert de denktank ‘satellietkantoren’ te ontwikkelen in bibliotheken of lege kantoorruimtes. Werkenden kunnen op deze centrale plekken in stad of dorp terecht om aan het eigen huis te ontsnappen en collega’s te zien. De reis ernaartoe kunnen ze coronaproof afleggen per fiets.”

Verder lezen? Zie:
het artikel in de Volkskrant
het rapport ‘Mobiliteit en Coronacrisis’
meer informatie over het inrichten van uw eigen satellietkantoren

Share this post: